vineri, 14 decembrie 2012

Serbare Craciun 2012









DIFFERENT BUT EQUAL IN EUROPE
(DIFFEQUAL)
PROIECT MULTILATERAL COMENIUS
2012– 2014



Denumirea activității: Serbarea de Crăciun
Profesor: Ionescu Daniela
Data/ locul desfășurării: 18 decembrie 2012/ Amfiteatrul Liceului Tehnologic „Voievodul Mircea”
Participanți: elevii claselor țintă (XI  F și XI G) și alți elevi ai liceului
Descrierea activității:
Serbarea de Crăciun a devenit deja o tradiție a elevilor și profesorilor acestui liceu. Împreună cu doamnele Ionescu Mădălina, profesor de muzică, și Militaru Iolanda, membru al echipei de proiect, am pregătit serbarea din acest an într-un ambient care să amintească de casele (odăile) bunicilor noștri, făcând astfel un recurs la memorie, încercând să punem în scenă o cameră cu specific țărănesc, după modelul celor văzute în timpul vizitei de documentare de la Muzeul Satului și de la Muzeul Țăranului Român, realizată în cadrul proiectului în luna octombrie a acestui an, la București. Obiectele de decor, originale, strânse de doamnele profesoare Militaru Iolanda și Ionescu Daniela, au reușit să reconstruiască atmosfera tipică unei camere țărănești. Interiorul acestei „camere” a pus în valoare pieseile de decor realizate de mâini harnice, deprinse cu lucrul, dar și cu decorarea spațiului de viață.
 Domnul profesor Cîrnaru Ionel a pregătit un filmuleț în care a prezentat în paralel imagini preluate de elevi și de profesori din Muzeul Satului din București, precum și din Muzeul de Etnografie din Lituania (poze realizate în timpul unei vizite de documentare organizate de partenerii din Lituania, cu ocazia întâlnirii de proiect din luna noiembrie a acestui an.
Serbarea a fost structurată în două părți. Prima parte, gândită de d-na. profesor Ionescu Mădălina, a imaginat nașterea domnului Iisus, pusă în scenă de către elevii clasei a XI-a F, care face parte din grupul - țintă al proiectului. Programul artistic a combinat momente muzicale  deosebite (cor, arii cântate de elevi la nai, solouri de pian) cu imagini realizate în Power Point de către domnul profesor Duță Marius, membru al echipei de proiect. La sfârșitul acestei prime părți, spectatorii din sală au împodobit un brad cu „globulețe” de carton, realizate de elevi înaintea serbării, pe care erau scrise mesaje de Crăciun.
A doua parte a programului artistic a fost realizată de către doamna profesoară Ionescu Daniela. Colindele cântate de elevii clasei a XI-a F au fost specifice cetelor de fete și cetelor de băieți. Acest moment s-a dorit a fi o acțiune de conștientizare a spectatorilor în legătură cu diferențele de rol existente la nivelul colindelor românești tradiționale.
De asemenea, au fost primiți „colindători” veniți din Aninoasa. Este vorba de membrii cercului de dans din Aninoasa, care au dansat, însuflețind astfel atmosfera.


Impactul – Anexe
Spectacolul a fost filmat de o televiziune locală, care a prezentat momentul artistic realizat în cadrul Liceului tehnologic „Voievodul Mircea”

Imaginile vorbesc (fotografii, filmulețe, PPT-uri)