Reuniunea din Turcia



TURKEY
12-16  Februarie 2013

A doua intalnire pentru proiect in Karamursel


Diseminarea reuniunii de proiect din Karamursel, Turcia (13 - 15 februarie 2013)

            În perioada 13 – 15 februarie 2013, a avut loc cea de-a doua reuniune a partenerilor proiectului multilateral Comenius „Different but Equal in Europe”. Parteneriatul include, alături de Liceul Tehnologic „Voievodul Mircea”, Târgoviște, școală coordonatoare, licee din:  Franța, Lituania, Portugalia, Italia, Grecia și Turcia.
            Proiectul „Different, but Equal in Europe” urmărește, prin activitățile propuse, îndrumarea elevilor în zone de interes social, precum: drepturile omului, egalitatea de șanse și problematica de gen. Proiectul își propune să abordeze problematica relațiilor de gen, a egalității de șanse și a perfecționării propriei personalități, prin activități care urmăresc:
-          Informarea elevilor despre drepturile omului;
-          Conștientizarea elevilor în ceea ce privește problematica de gen;
-          Sensibilizarea elevilor față de principiul egalității în drepturi, cu scopul schimbării mentalitare a generațiilor viitoare, în urma acceptării ideii de egalitate între femei și bărbați, considerați ca individualități complementare, nu ierarhizabile;
-          Determinarea unei schimbări reale în cadrul comunității, prin intermediul elevilor din grupul țintă, care vor răspândi principiile moderne dobândite în cadrul activităților acestui proiect;
-          Cunoașterea a diferite sisteme de educație, cu prilejul schimburilor de bune practici
 din reuniunile de proiect;
-          Introducerea dimensiunii europene în școală, prin activități incluse în curriculum sau prin activități nonformale;
-          Stimularea învățării limbii engleze (atât în cazul elevilor, cât și în cel al profesorilor);
-          Îmbunătățirea abilităților de folosire a mijloacelor TIC.

Descrierea activităților
13 februarie 2013
            Programul întâlnirii din Karamursel, Turcia, a început cu discursul directorului liceului.
            A urmat prezentarea liceului și a departamentelor acestuia. Școala parteneră din Turcia este  un liceu tehnic, care cuprinde șapte departamente, în care sunt instruiți elevi pentru diferite meserii, precum cea de tâmplar, electrician, sudor etc. Vizitând laboratoarele, am putut observa utilaje mai vechi și altele foarte moderne.







După vizitarea liceului, au fost prezentate materialele pregătite de fiecare țară parteneră, materiale sub formă de film sau PPT, care aveau ca temă dezbaterile pe tema violentei domestice, realizate cu ocazia zilei de 25 noiembrie – zi care marchează la nivel internațional lupta împotriva violenței domestice.

Alegerea logo-ului proiectului a fost realizată de către elevi, prin vot deschis. Echipa din Portugalia a fost cea câștigătoare.

După alegerea logo-ului proiectului, elevii au prezentat figurile feminine considerate   de ei reprezentative pentru culturile țărilor din care provin.




Profesorii au discutat despre produsele intermediare care trebuie să fie finalizate la sfârșitul primului an de proiect: calendarul și albumul cu personalități feminine. De asemenea, au fost aduse în discuție activitățile care vor fi susținute în întâlnirea din Portugalia.

14 februarie 2013
                   Cea de-a doua zi a întâlnirii din Turcia a început cu o vizită de documentare, realizată la Ford Otosan Karamursel. Am vizitat uzina de automobile Ford, unde ne-au fost prezentate programele speciale, care vizeză respectarea principiului egalității de șanse.



                   După-amaiază, ne-am întors în liceu, unde elevii au realizat împreună, împărțiți în două grupe, două variante de imn, pe tema proiectului. Deși, inițial, s-a dorit alegerea unei variante, profesorii și elevii au apreciat foarte mult ambele imnuri propuse. Partenerii din Lituania și cei din Grecia pregătiseră deja aranjamentul muzical, original, realizat de elevi foarte pricepuți, unii dintre ei, cei din Lituania, având chiar o trupă rock, ale cărei melodii au fost deja mediatizate în Vilnius. 




După prezentarea ideilor cuprinse în cele două texte ale imnurilor propuse de elevi, a urmat prezentare a costumelor feminine turcești de-a lungul timpulu
Seara s-a încheiat cu un moment artistic, pregătit de elevii și profesorii turci, în care a fost prezentat un ceremonial de nuntă, în care mireasa este pictată pe mâini, în mod tradițional, cu hena.




15 februarie 2013

Ultima zi a întâlnirii a fost dedicată schimburilor culurale, partenerii din Turcia  invitîndu-ne la vizitarea muzeelor din Istanbul, unde – lucru minunat! – „grupurile Comenius” au intrare gratuită.


  
Coordonatorul proiectului,
Profesor Ionescu Daniela

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu